×
Ana Sayfa Hizmetlerimiz Doktorlarımız Blog İletişim Hakkımızda

CAD-CAM teknolojisi Nedir?

Kategori19 Mayıs 2024Talha DURAK

CAD-CAM teknolojisi, bilgisayar yüzey sayısallaştırma, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli üretim (CAM) aşamalarından oluşan üç boyutlu bir tasarım ve üretim sistemidir. Hasta ağızdan ölçü alınmadan özel bir tarayıcı kullanılarak görüntüler kaydedilir. Kaydedilen görüntüler üzerinde özel yazilim programları ile restorasyonlar (kuronlar) tasarlanır. Bu 3 boyutlu data, üretim ünitesine aktarılır ve uygun malzemeden üretimi gerçekleşir. CAD-CAM teknolojisi, bilgisayar yüzey sayısallaştırma, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli üretim (CAM) aşamalarından oluşan üç boyutlu bir tasarım ve üretim sistemidir. Hasta ağızdan ölçü alınmadan özel bir tarayıcı kullanılarak görüntüler kaydedilir. Kaydedilen görüntüler üzerinde özel yazilim programları ile restorasyonlar (kuronlar) tasarlanır. Bu 3 boyutlu data, üretim ünitesine aktarılır ve uygun malzemeden üretimi gerçekleşir.

  • 1.Bilgisayar yüzey sayısallaştırma: Bu aşamada hastanın dişlerinin taranması LED tabanlı veya lazer tabanlı tarayıcılarla yapılır. LED tabanlı tarayıcılar:1 cm genişliğinde bir merceğe (tarayıcı) sahip küçük bir el video kameradan oluşan bu tarayıcılar, dişin oklüzal yüzeyine yerleştirildiğinde bir dizi paralel çizgi içeren bir içsel ızgaradan geçen kızılötesi ışık yayar. Diş yüzeyine düşen açık ve koyu şeritlerin deseni, tarama kafasına ve bir fotoreseptör üzerine geri yansıtılır; burada yoğunluğu bir voltaj ölçüsü olarak kaydedilir ve dijital veri olarak CAD ünitesine iletilir. Lazer tabanlı tarayıcılar:Yüksek hızlı bir lazer, etkileşimli bir 3D görüntü oluşturmak için preparatın dijital taramalarını ve proksimal dişleri alır. Hızlı tarama, operatörün ağızda veya geleneksel gösterimlerde veya modellerde pudrasız ağızdan tarama yapmak için tercih edilen hızda dijital görüntülerin otomatik olarak yakalanmasını sağlar. Yeni lazer tabanlı tarayıcılar optik koherens tomografiye (OCT) dayalı subgingival düzeyde tarama yapabilir. Görüntüyü oluşturmak için en az 9 tarama gerekir. Tarama cihazı ile birlikte stabilizatörler bulunur. Taranan görüntü doğruysa yeşil renkte, eğer yakınsa sarı renkte görünür, ancak taranan görüntü gereksinimleri karşılamıyorsa, yazılım görüntüyü atar ve kırmızı renkte gösterir. Optik kamera, LASER yüzey tarama cihazı, üç boyutlu (3-D) tarama cihazı (sayısallaştırıcı), fotogrametri, bilgisayarlı tomografi (CT-Scan), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), 3-D ultrasonografi vb. bilgisayar yüzey sayısallaştırma için kullanılan teknolojilerden bazılarıdır.
  • 2.Bilgisayar destekli dizayn (CAD) aşaması:Tarayıcılardan iletilen görüntülerin bir ekran üzerinde üç boyutlu (3-D) olarak üretilmesini sağlayan sistemdir. 3-D görüntü, bilgisayar yüzeyi sayısallaştırma tekniklerinden herhangi biri ile yakalandıktan sonra, 3-D görüntü işlemesi yapılır ve sayısallaştırılmış veriler bilgisayara girilir. Son olarak, bu aşamada eğri yumuşatma verilerinin azaltılması ve alt kesimlerin bloke edilmesi yapılabilir. Restorasyonun tasarımı CAD yazılımı kullanılarak yapılır ve üretim aşaması için CAM üntesine komutlar gönderilmesini sağlar
  • 3. Bilgisayar destekli üretim (CAM) aşaması:Bu aşamada CAD isteminde dizayn edilen dişlerin üretimi gerçekleştirilir. CAM sistemi kullanılan tekniğe göre3 farklı gruba ayrılır. Katı Bloktan Çıkarma Tekniği:Bu aşamada frezeleme, restorasyonu külçelerden kesen bilgisayar kontrollü elektrikle çalışan elmas diskler veya frezlerle yapılır. Bu teknik yaygın olarak tek kuronların imalat çerçevelerinde uygulanır. Kalıpta Malzeme uygulayarak katkı tekniği:Bu teknikte Alüminyum veya Zirkonyum kalıbın üzerine kuru olarak preslenir ve sıcaklık, ön belirleme durumuna benzer bir sıcaklığa yükseltilir. Bu aşamada, genişlemiş ve gözenekli oyma stabildir. Dış yüzey istenen şekilde öğütülür ve oyulur, kalıptan çıkarılır ve fırında katılaştırılır. Katı serbest form üretimi:Bu teknik, diş teknolojisinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış olan Hızlı Prototipleme alanından kaynaklanan yeni teknolojileri (steryolitografi, seçici lazer kurutma, 3-D printing vb) içerir.

CAD-CAM teknolojisinin avantajları

Yüksek mukavemetli seramik ve benzeri materyallerin geleneksel diş laboratuvarı teknolojileri kullanılarak işlenmesi zordur. Bu bağlamda, CAD-CAM teknolojisi yeni madde ve malzemelerin kullanımına olanak sağlar.   

Zaman verimliliğini artırır, İş gücünde önemli bir azalma sağlar.

Kalite kontrol sürecinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Dijital görüntüleme sayesinde, hastalar ölçü materyallerini ve tepsileri kullanmak zorunda olmadıkları için müşteri memnuniyetine önemli bir katkı sağlar. Bu sistem ayrıca oklüzyonun dinamik durumda görüntülenmesini ve geliştirilmesini sağladığından hastaların konfor seviyelerinde ciddi bir artış meydana getirir.